Justin Chasen äiti on mennyt naimisiin miehen kanssa, joka on ihan varmasti vampyyri. Uuden avioliiton solmimisen myötä, myös Justinin elämä muuttuu. Perhekokouksessa on päätetty, että Justin muuttaa isänsä luokse asumaan ja hän joutuu siksi vaihtamaan myös koulua, kesken kuudennen luokan.
Kirjasarja Karsein viikko ikinä kertoo nimensä mukaisesti yhdestä viikosta ja sarjan ensimmäinen osa kuvaa Justinin maanantaita. Justinin äiti ja vampyyri Vlad heittävät Justinin isälleen uuteen asuntoon, jossa asuu myös mummu ja Kupru koira. Samana päivänä Justin suuntaa myös ensimmäistä kertaa uuteen kouluun.
“Pysähdymme isän talon eteen. Minun uusi kotini! Se näyttää aavemaiselta ja siellä ihan varmalla kummittelee, mutta talo on iso ja saan koko vinttikerroksen huoneekseni. MAHTAVAA!”
Justin toivoo, että koulussa kaikki menisi hyvin ja hän löytäisi paikkansa uudessa ympäristössä. Ensimmäiselle päivälle on suunniteltu uintia, joka on Justinin lempipuuhaa ja hän on valmis valloittamaan koko luokan uimataidoillaan. Jo kotona asiat alkavat kuitenkin mennä pahasti pieleen.
Justinille paljastuu, että hän on vahingossa ottanut mukaansa vampyyrimiehen matkalaukun, eikä hänellä nyt ole mukana omaa uimapukuaan. Myös isän ostama koulupuku on liian pieni. Onneksi virkkaamisesta innostunut mummu keksii väsätä Justinille pikavauhtia uimahousut villalangasta. Vastoinkäymiset eivät kuitenkaan pääty siihen.
Ensimmäisenä koulupäivänä Justin saa lempinimekseen Vessapoika. Hän myös hankkii vihollisen opettajien suosikkipojasta ja rehtorin lapsesta Marvinista. Pieleen mennyt sattuma seuraa toistansa ja maanantaista tulee karsean viikon kamala aloitus. Onneksi muutama ilon pilkahdus päivästä kuitenkin löytyy ja Justin saa uuden ystävän naapuristaan Miasta.
“‘Tässä on paikka!’ isä huikkaa voitonriemuisesti. Se ‘paikka’ on suoraan koulun portin EDESSÄ. Siinä vanhemmat ja oppilaat pysähtyvät TOLJOTTAMAAN, mistä kadulla tööttäilevien autojen KAKOFONIA johtuu.
Tiistai alkaa sillä, että maanantain tapahtumat ovat menneet internetissä viraaliksi ja Justinin täytyy elää uudelleen maanantain noloimmat ja kamalimmat hetket. Pahinta on, ettei isä tunnu tajuavan, kuinka karseaa tämä kaikki on. Päin vastoin, isä on uudesta kuuluisuudesta vain innoissaan ja koristelee autonsakin uudelleen kuuluisan vessapojan kunniaksi.
Naapurin Mia todistaa taas nolon hetken Justinin elämästä. Lisäksi Justin rikkoo peilin jo toistamiseen viikon sisällä, mistä huono onni vasta sitten yltyykin. Koulussa vuorossa on koulukuvaus, jossa Justin haluaa kovasti onnistua. Alku vaikuttaa kuitenkin huonolta, kun Justinin hiustenlaittoyritys johtaa hiusten lähtöön ja ennen kuin koulupäivä on ehtinyt edes kunnolla alkaa, hän saa uuden liikanimen ja siihen sopivan pilkkaserenadin.
“Kun käännyn oikealle, katseeni lukittuu mieheen, naiseen ja teiniin, jotka tuijottavat suu AUKI naapurin uutta poikaa, joka on alkkareissa etupihalla ja huutaa SORTSIEN ja KUPRUN perään.”
Molemmat sarjan osat on kirjoitettu hauskalla ja vetävällä tavalla. Tekstiä on reilusti niin, että tarinankerrontaa ehtii todella tapahtua, mutta jokaisella sivulla on myös paljon kuvituksia. Toisinaan kuvat voivat kattaa jopa useamman kokonaisen sivun. Kuvat ja kuvatekstit tukevatkin lukemista ja pitävät varmasti pienemmätkin lukijat innostuneina mukana.
Kuvitukset ovat hauskoja ja kekselijäitä. Niissä on hyödynnetty peliviittauksia ja erilaisia tapoja kuljettaa tarinaa eteenpäin. Joitakin asioita kerrotaan vain kuvilla ja niihin lisätyillä teksteillä. Toisinaan piirroksissa on niin paljon yksityiskohtia, että kuvien vilkuiluun voi käyttää paljon enemmän aikaa kuin itse tekstin lukemiseen. Tarinassa kuvataan paljon visuaalisia tapahtumia ja niiden auki piirretyt versiot saivat Justinin toilailut tuntumaan melkein elokuvalta mielessä.
“JÄÄDYN siinä toivossa, että ellen liiku, huomio menee pian ohi. Istun täysin hiljaa. En räpytä silmiäni. En hengitä. Olen vain eloton möhkäle. Pelkkä PATSAS, joka EI missään tapauksessa äsken möläyttänyt ‘Älä muuta viserrä, sisko!’ uuden kouluni rehtorille juhlasalissa.”
Molemmissa tarinoissa tapahtuu paljon noloja asioita ja vitseissä hauskuus tulee lähinnä Justinin nolostumisesta. Vaikka kirjan sivuilla tulee rivien välistä esille se, ettei maailma noloihin juttuihin kaadu, olisi Téri kaivannut sen painottamista syvemmin. Téri olisi myös toivonut, että vitsien sivussa olisi tuotu ilmi se, ettei härnääminen nolojen sattumusten tapahtuessa ole okei.
Maanantai kertoo lähinnä ripulista, jonka Justinille aiheuttaa ehkä isän vihreä limapirtelö, ja siihen liittyvät vitsit eivät erityisesti iskeneet mehin. Vitsit varmasti naurattavat jotakin toista lukijaa, esimerkiksi ala-astelaista, joka osaa eläytyä ripulin koulussa tuomien hankaluuksien nolouteen. Tiistaissa ei samalla volyymilla ollut ripulihuumoria vaan keskityttiin enemmän muihin sattumuksiin. Toilailu menee kuitenkin vieläkin överimmäksi, vaan eri tavoin.
“‘Niin, viikko on tosiaan ollut vaiheikas Wally Valleyn peruskoulussa. Ja nyt on vasta TIISTAI! Uskon silti, että saamme kaikki arvokkaita opetuksia.”
Kirjojen lopusta löytyy vielä Justin Chasen hupitietoja osio, johon on kerätty lyhyesti hauskoja faktoja liittyen päivän tapahtumiin. Lopusta löytyy myös interaktiivisia pikkutehtäviä: ohjeet aina yhden hahmon piirtämiseen vaihe vaiheelta ja kysely, jossa lukija voi ennustaa mitä seuraavana päivänä mahtaakaan tapahtua.
Meidän ekaluokkalainen testilukija tykästyi kovasti kirjasarjaan ja odottaa innolla jatko-osia. Etenkin havainnollistavat kuvat olivat hänen mieleensä ja yksi tärkeimmistä asioista koko kirjassa.
Karsein viikko ikinä: maanantai / Karsein viikko ikinä: tiistai, Eva Amores & Matt Cosgrove, Otava, 2023
Suomentanut Anssi Alanen
Englanninkielinen alkuteos: Worst Week Ever! Monday, 2021 / Worst Week Ever! Tuesday, 2022
コメント