Liu Cixinin Kolmen kappaleen probleema on valloittava tieteisromaani, joka aloittaa trilogian. Kirja kertoo kahden erillisen päähenkilön tarinan omina aikakausinaan, mutta kietoo heidän kohtalonsa kiinnostavilla tavoilla yhteen.
Romaani alkaa kuvaamalla Ye Wenjien elämää Punaisella rannikolla, salaisella tutkimusasemalla. Ye Wenjie työskentelee ehdottoman salaisissa tehtävissä, jotka pysyvät kokonaisuudessaan pitkään kiinnostavana mysteerinä myös lukijalle.
Myöhemmin seuraamme maailmaa nanotutkija Wang Miaon näkökulmasta. Wang Miaon näkökentälle ilmestyy eräänä iltapäivänä lähtölaskenta, jota hän ei osaa yhdistää mihinkään. Pyrkiessään selvittämään lähtölaskennan taustoja Wang Miao kuulee kummallisista itsemurhista tiedeyhteisön henkilöiden keskuudessa, oudon merkityksellisestä nettipelistä sekä epäilyttävästä tiedeyhdistyksestä, josta Pekingin poliisikin on kiinnostunut.
"Universumi on täysin läpinäkyvä, ja silmä voi katsoa niin kauas sen syvyyksiin kuin suinkin pystyy. Mutta mitä kauemmas näkee, sitä salaperäisemmäksi universumi muuttuu."
En ollut lukenut tai kuullut kirjasta oikeastaan mitään, ennen kuin tartuin siihen äänikirjana ja se oli mielestäni tämän teoksen kohdalla erittäin ideaalia. Romaanissa on hyvä ja kiinnostava idea, ja juoni tuntui pitkälle ennalta-arvaamattomalta. Se sai minut innostumaan enkä lukiessa malttanut odottaa, että saisin tietää mistä tarinassa on todella kyse. Tiedonmurusia tiputellaan sopivaan tahtiin niin, ettei lukija ehdi turhautua, mutta uutta ymmärrettävää riittää loppuun asti.
Teoksen kieli ja tunnelma ovat toimivia. Teksti on selkeää ja käännöksessä on selvästi tehty hyvää työtä. Äänikirjaa kuunnellessa tuntui, että pääsin uppoutumaan täysin tähän uuteen mielikuvitukselliseen maailmaan ja etenkin Wang Miaon pään sisälle.
"Ye Wenjie tunsi, kuinka maa hänen jalkojensa alla tärisi. Hän tarttui kirveeseen ja sahaan ja alkoi karsia oksia jättimäisen puun rungosta. Näitä suuria puita karsiessaan hänestä tuntui aina siltä kuin hän olisi käsitellyt jättiläisen ruumista."
Keskeisessä osassa kirjaa on tietysti paljon fysiikan teorioita ja niihin liittyvää spekulaatiota, joista osan annoin mennä ihan reilusti ohi. Välillä tuli eteen hitaampia kohtia: vaikeampia tiedejuttuja, ja nimiä, joissa menin ihan sekaisin, mutta kaiken kaikkiaan enemmän kirjassa oli hyvää kuin huonoa.
Kolmen kappaleen probleema toimii itsenäisenä teoksena hyvin. Sen tarina on yhtenäinen kokonaisuus, vaikka trilogian seuraavissa osissa kertomusta jatketaankin. Ei siis tarvitse huolestua siitä, että tähän kirjaan tarttumalla täytyisi sitoutua koko trilogian läpi lukemiseen, vaikka houkutus siihen saattaakin olla suuri.
Kolmen kappaleen probleema, Liu Cixin, Aula & Co, 2018
Suomentanut Rauno Sainio
Kiinankielinen alkuteos: 三体, 2008
Comments