Mitkä sotku – opas sotkuiselle ihmiselle on Einat Tsarfatin omakohtainen sarjakuva, jossa hän pohtii sotkua ja sotkuisuutta monesta eri näkökulmasta. Teos on humoristinen ja visuaalinen kokonaisuus, joka on myös nopealukuinen.
“Kun olet hyväksynyt sen, että järjestyksen saavuttaminen
on ulottumattomissasi, opettele elämään hallitussa sotkussa.”
Vielä siinä vaiheessa, kun arvostelukappaleet teoksesta kilahtivat postiluukustamme, luulimme tarttuvamme siivousoppaaseen. Olimme innolla odottaneet helppoja siivousvinkkejä ja valmiita laittamaan sotkuisen elämämme kuntoon. Meidän toiveet osoittautuivat kuitenkin turhiksi ja oman elämän siivousvallankumous unohtui nopeasti sarjakuvan mukana naureskellessa.
Mitä sotku -sarjakuvaa on lähinnä mainostettu oppaana sotkuisille ihmisille, mutta oppaasta se on meidän mielestämme kaukana. Sarjakuva on pohdintaa ja ajatuksia sotkuisuuden ja siivouksen ympäriltä, mutta vinkkejä oman sotkuisuuden taltuttamiseen siitä ei juurikaan saa. Enemmänkin teoksesta voi ammentaa vertaistukea, ymmärrystä sotkuisia läheisiä kohtaan tai ehkä kokonaan uuden näkökulman sotkuun.
“‘Olenko minä sotkuinen? Ja jos olen, kuinka sotkuinen?’
Jos pohdiskelet tätä samalla kun löhöilet sohvalla likapyykkien
keskellä, voit lakata miettimästä.”
Teos on kuin suuri leikki runsailla kuvituksilla, tutkailevalla otteella ja huvittavilla letkautuksilla. Kirjan alkupuolella oli suureksi iloksemme myös testi, jossa pääsee testaamaan oman sotkuisuustasonsa. (Aracelis rakastaa testejä). Testin vastaus jäi hieman hämärän peittoon, mutta sitä tehdessä oli hauska naureskella erilaisille vastausvaihtoehdoille ja sai jonkinlaisen kuvan omasta sotkuisuudestaan.
Sotkuisuutta ja sotkua lähestytään testin lisäksi eri kulmista. Sarjakuvassa pohditaan metafyysistä sotkua, kerrataan siistejä ja sotkuisia hahmoja mytologiassa ja esitellään sotkuisten ihmisen evolutiivisia etuja. Teoksessa myös vertaillaan sotkuisia ja siistejä ihmisiä ja vitsaillaan molempien kustannuksella.
“Sotkuisen ihmisen peilikaappi on sekoitus vanhan ajan apteekkia ja noidan komeroa.”
Sarjakuvan kuvitus on runsasta, mutta värien käyttö on minimissä. Muutaman värin käyttö koko teoksessa oli meidän mielestämme todella toimivaa ja rauhoitti muuten aika kaoottista maisemaa. Ajatus kulki hyvin ruudusta toiseen ja osa jutuista sai meidät naurahtamaan ääneen. Tériä alkoi jossain kohtaa vähän kyllästyttää vertailu siistien ja sotkuisten ihmisten välillä. Eroja käytiin eri tilanteissa ja eri huoneissa ja turhan pitkä junnaaminen sai lukemisen tuntumaan hetken aikaa hitaalta. Aracelis ei tähän kiinnittänyt huomiota, vaan nautti vain matkasta.
“Tarkoitus on vain helpottaa elämääsi sotkuisena ihmisenä. Ja osoittaa,
että kaiken sen ajan, jonka hukkaamme yrityksiin olla siistimpiä, voisi käyttää paremminkin: Katsomalla telkkaria, hengailemalla läheisen kanssa, keilaamalla enemmän tai ohjaamalla kaiken säästyneen energian yrityksiin hallita maailmaa (mutta luulen, että se vasta vaatisi paljon järjestelykykyä).”
Mikä sotku, Einat Tsarfati, Hertta, 2023
Suomentanut Riina Behl
Englanninkielinen laitos (hepreasta kääntänyt Annette Appel): I’m a mess: A Guide to a Messy Life (2022)
Comments