Murha Bombayssa on Sujata Masseyn toisen kirjasarjan ensimmäinen osa. Hän on aikaisemmin kirjoittanut Ray Shimura -jännityssarjaa, joka on sijoittunut Japaniin. Tämä uusi jännityssarja keskittyy taas Intiaan, Bombayhin.
Etsin kirjoja tarkoituksellisesti jännityshyllystä ja törmäsin tähän teokseen. Minua alkoi kiehtomaan dekkari, jonka pääroolissa on fiksu, itsenäinen ruskea nainen. En ollut aikaisemmin juurikaan lukenut tällaista.
“Perveen pohti nuoren miehen sanoja ja tajusi, että joissakin tapauksissa seuraukset olivat niin vakavat, että lain noudattamista ei kannattanut vaatia.”
Murha Bombayssa kertoo Perveen Mistry nimisestä nuoresta naisesta. Hän kuuluu varakkaaseen zarathustralaisiaperheeseen Bombayssa 1900-luvun alkupuolella. Perveen opiskelee Bombayssa ensimmäisenä naisena lakia ja hänen tarkoituksena on jatkaa myöhemmin isänsä jalanjäljissä perheen lakitoimistossa.
Perveen huomaa kuitenkin, ettei häntä oteta tosissaan yliopistolla miesten keskellä ja turhautuu opiskeluun. Hän tutustuu pian ihastuttavaan mieheen ja he alkavat nopealla aikataululla suunnitella häitä. Miehen perhe on kuitenkin paljon perinteisempi kuin Perveen osasi alkuun kuvitella ja se tuottaa hänelle myöhemmin paljon tuskaa. Näiden tapausten myötä Perveen kiinnostuu entisestään naisten aseman puolustamisesta ja päättääkin keskittää uransa sen ympärille.
“Perveen kulautti kahvia väärään kurkkuun.
Yskiessään hän mietti kauhuissaan mahdollisuutta, että joutuisi
syytteeseen rikoksesta, vaikka oli luullut toimivansa oikein.”
Teos sijoittuu vuosille 1917 ja 1920. Kerronta vaihtelee näiden kahden vuoden välillä. Tämä tuntui välillä sekavalta etenkin äänikirjaa lukiessa. Itselleni olisi toiminut varmaankin paremmin fyysisen kirjan lukeminen, jossa selkeästi erotellaan vuodet toisistaan otsikoiden avulla. Henkilöhahmoja oli myös todella paljon ja niiden kaikkien painaminen mieleen tuntui välillä vähän turhankin raskaalta.
1920-luvulla Perveen työskentelee jo isänsä rinnalla Mistry Lakitoimistolla, mutta häntä ei päästetä oikeussaliin, koska hän on nainen. Hän tutkii vuorostaan lakitoimiston tapauksia ja kiinnostuu varakkaan edesmenneen tekstiilitehtailijan Omar Faridin testamentista ja Faridin kolmesta vaimosta, jotka luovuttivat testamentin mukaan saadun omaisuutensa hyväntekeväisyyteen. Perveen huomaa, että tapauksessa on jotain salamyhkäistä ja alkaa tutkimaan tapausta tarkemmin. Samoihin aikoihin tapahtuu murha, joka vauhdittaa tutkimuksia entisestään.
“Parveen räpytteli silmiään ja yritti ymmärtää, missä oikein oli.
Huone oli pieni, noin kolme ja puoli metriä kertaa kaksi ja puoli metriä,
ja siellä oli samanlainen ruosteenpunainen lattia kuin muuallakin talossa.”
Itselleni 1917 vuoden tapahtumat tuntuivat vievän enemmän mukanaan ja niitä oli kiinnostava seurata. Tarina veti kyllä muutenkin mukaansa, mutta itselleni siinä oli ehkä turhan monta käännettä ja henkilöhahmoa, mikä tuntuikin aina välillä vähän turhan sekavalta. Teos myös alkoi hitaasti ja tuntui, että vauhdikkaisiin käänteisiin päästii kunnolla vasta viimeisissä kappaleissa.
Perveen Mistry oli henkilöhahmona onneksi kiinnostava ja hänen elämäänsä oli mukava seurata. Oli kiva lukea vahvasta naisesta, jolla on selkeä päämäärä ja haave elämälleen. Hänellä on myös perhe ja läheinen ystävä, jotka seisovat hänen tukenaan.
Seuraavissa osissa jatketaan Perveenin elämää lakitoimistossa ja selvittetään lisää mysteerejä. Teos oli selkeästi vasta esittelyä ja alkusoittoa tuleville kirjoille.
Murha Bombayssa: Perveen Mistry tutkii, Sujata Massey, Gummerus, 2019
Suomentanut Maija Heikinheimo
Englanninkielinen alkuteos: The Windows of Malabar Hill, 2018
Comments