top of page
Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & Téri Zambrano

Niin lähellä, Sylvia Day



Kane Black on vaikutusvaltainen, rikas ja vetovoimainen leskeksi jäänyt nuori mies. Hän suree vaimoaan, jonka muiston ympärille on rakentanut koko elämänsä, kunnes vaimo, Lily, ilmestyy yllättäen takaisin hänen elämäänsä. Amy on täysin Kanen pauloissa, vaikka onkin ajautunut naimisiin Kanen veljen kanssa. Hän kokee kohdanneensa vääryyttä koko perheeltä, johon on joutunut avioliiton kautta ja haluaa kostonsa. Aseenaan hänellä on bisnekset. 


Aliyah, Kanen äiti, haluaa parasta lapsilleen ja perheyritykselle ja siksi eroon tietyistä ihmisistä, kuten esimerkiksi Amysta, joka on Aliyahin mielestä nätti, mutta juo potentiaalinsa hukkaan. Lily törmää aviomieheensä kadulla oltuaan kuusi vuotta kadoksissa, lähtee säikähtäen miestä karkuun, jää auton alle ja menettää muistinsa. Koomasta hän herää aviomiehensä kylmästä asunnosta, jossa hän yrittää ottaa selvää kadotetuista vuosista.



“Alan pikkuhiljaa ymmärtää, että koko omaisuuteni, koko perheeni, on vaarassa, ja sisälläni alkaa kuplia sireeni. Kohta se kiehuu yli.”



Romanttista jännäriä seurataan neljän hahmon näkökulmista. Amyn ja Alyahin näkökulmat ovat jossain määrin samankaltaisia. Molemmat naiset ovat katkeria ja haluavat saada tahtonsa läpi. Molemmilla on jonkin verran sisäistettyä naisvihaa ja heillä on keskenään miekat ristissä. Hahmot ovat vaikeasti samaistuttavia ja toisinaan jopa vastenmielisiä, siksi oli ihan kiva, ettei heidän näkökulmiaan tarvinnut lukea jatkuvasti.


Lily on omalla tavallaan myös hankalasti samaistuttava henkilöhahmo. Hän tuntuu epäjohdonmukaiselta ja on pitkään lukijalle mysteeri. Tavallaan Lily on kiltti ja hiljainen, toisinaan kuitenkin juonitteleva ja vaarallinen. Usein hänet kuvataan myös erityisen vetovoimaisena ja viettelevänä, etenkin muiden kertojien näkökulmasta.


Kanen näkökulmasta tarinaa ei seurata suoraan, vaan neljäs kertoja on Witte, Kanen tarkkanäköinen hovimestari, joka tietää paljon, vaikka onkin tavallaan sivullinen.



“Muistutan enemmän sitä Lilyä, josta Kane on sekaisin, kuin tuota naikkosta tällä hetkellä, ja toivon sen olevan edukseni.”



Tarinan asetelma on kiinnostava ja alku koukuttava. Vaikka pitkin kirjaa koukkuna toimii kiinnostus saada selville, mistä kaikessa on oikeasti kyse, hiipui meidän innostus puolivälissä kirjaa, kun tuntui, ettei mitään selviä ja tarina etenee hitaasti. Kaikkiin hahmoihin, heidän salaistuuksiin ja ristiin meneviin motivaatioihin tutustuminen toki viekin aikaa, ja niin vievät myös seksikohtaukset. Lopussa tapahtumien vauhti kuitenkin kiihtyy. Lukija tajuaa, ettei voi luottaa kaikkiin kertojiin ja yllättävät salaisuudet paljastuvat.



“Edellisessä elämässä olemme taatusti olleet parantumattoman hirveitä ihmisiä. Onhan oltava jokin syy sille, että karma on päättänyt kahlita meidät kaksi loputtoman rakkauden vankilaan, joka vaatii niin monelta hirmuisen hinnan.”



Romaanissa ihaillaan paljon hahmojen ulkonäköjä ja kuvaillaan muutenkin rikkaiden ihmisten asuntoja, esineitä ja vaatteita. Kuvailua tuntui olevan jopa vähän liiaksi, vaikka ne toki kuvasivat henkilöhahmojen mielenmaailmaa. Seksiä, himoa ja fantasioita on myös reilusti. Joka ikistä tarinan hahmoa panettaa suunnilleen 24/7. Vaikka osa seksikohtauksista oli tosi kivojakin, oli niitä meidän mielestämme ihan liikaa. Seksikohtaukset vain jatkuivat ja jatkuivat, kun olisimme jo halunneet mennä tarinassa eteenpäin.


Niin lähellä on aloitusosa Blacklist kirjasarjalle. Niille, joita kirjan selvittämättömät asiat jäävät piinaamaan, löytyy sarjan toinen osa jo englanniksi nimellä Too Far. Aracelis aikoo ehdottomasti jatkaa lukemista myös toiseen osaan. Tériä kiinnostaa kovasti tarinan jatko, mutta mietityttää lysähtääkö tahti seuraavassakin hitaaseen kuvailuun.



 

Niin lähellä, Sylvia Day, Tammi, 2024

Suomentanut Siiri Hornsby

Englanninkielinen alkuteos: So Close, 2023


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page