top of page
  • Writer's picturePOC-lukupiiri: Aracelis Correa & TĂ©ri Zambrano

🌈 Queer-POC-lukulista 🌈



Kirjalista sinulle, joka kaipaat muutakin kuin valkoista queer-representaatiota!


KerÀsimme Pride-kuukauden kunniaksi QPOC-lukulistan lukemistamme suomenkielisistÀ teoksista, joista löytyy mustia ja ruskeita queer-hahmoja. 


TÀmÀn lisÀksi meidÀn nettisivuilta löytyy LGBTQ+ avainsana, joka on kÀytössÀ ympÀri vuoden. TÀgin takaa löytyy tÀmÀn listan teokset ja muutama muu kirja lisÀÀ englanniksi ja suomeksi. Me luemme jatkuvasti POC-kirjailijoiden teoksia ja samalla kerÀÀmme lisÀÀ kirjallisuutta LGBTQ+ avainsanan taakse.



Lastenkirjat


Jani Toivolan lastenkirja kertoo ala-asteikÀisestÀ Ronista, joka haluaa pukeutua hameeseen, vaikka ahtaat sukupuolinormit pyrkivÀt sitÀ rajoittamaan.


ItsenÀisessÀ jatko-osassa Poika ja hame kirjalle Roni tapaa kesÀlomalla Timon, joka herÀttÀÀ kutkuttavan tunteen mahanpohjassa.



Nuorten kirjat


Liz pyrkii koulunsa tanssiaiskuningattareksi, ja törmÀÀ armottomassa kisassa kilpailijaan, joka herÀttÀÀ yllÀttÀviÀ ihastuksen tunteita.


SÀeromaanin siskokset eivÀt tiedÀ toisistaan, ennen kuin heidÀn isÀnsÀ kuolee ja salaisuudet paljastuvat. Toinen siskoksista asuu Dominikaanisessa tasavallassa ja toinen Yhdysvalloissa.


  • Blackout; Clayton, Jackson, Stone, Thomas, Woodfolk, Yoon (14+)

Rakkausnovellikokoelma pitÀÀ sisÀllÀÀn kuuden mustan yhdysvaltalaisen kirjailijan tarinat rakkaudesta erilaisten nuorten vÀlillÀ New Yorkissa sÀhkökatkon aikaan.


  • Whiteout; Clayton, Jackson, Stone, Thomas, Woodfolk, Yoon (14+)

Kuuden mustan yhdysvaltalaisen kirjailijan yhteinen tarina kertoo rakkaudesta ja ihastuksista lumimyrskyn aikaan Atlantassa.


Fantasiaromaanissa seurataan 16-vuotiaan transpojan ja brujon, Yadrielin, tutustumista kummallisissa olosuhteissa kuolleeseen henkeen, Julianiin.


Maagista realismia sisÀltÀvÀ romaani kertoo urbaaneista noidista. Teoksessa on ihmissuhdedraamaa, luontosuhteen merkityksen pohdintaa sekÀ tietysti magiaa.


Nuortenromaani kertoo Mateosta ja Rufuksesta. He molemmat saavat tietÀÀ Kuolinhetki-palvelusta kuolevansa tÀnÀÀn ja pÀÀtyvÀt viettÀmÀÀn yhdessÀ viimeisen vuorokautensa.


ItsenÀinen esiosa teokselle Lopussa molemmat kuolevat seuraa Orionin ja Valentinon tutustumista yönÀ, jona Kuolinhetki-palvelu otetaan ensimmÀistÀ kertaa kÀyttöön.


LyhyistÀ, noin 15-minuutin mittaisista, ÀÀnikirjoista koostuva sarja kÀsittelee demi- ja aseksuaalisuutta kahden parhaan ystÀvyksen nÀkökulmista.



Aikuisten kirjat


Parikymppinen Camila asuu Córdobassa valitun perheensÀ, travestien, kanssa ja työskentelee öisin lÀheisessÀ puistossa prostituoituna.


Kalvot on ollut ilmestyessÀÀn (1996) yksi ensimmÀisistÀ kiinankielisistÀ sateenkaarikirjoista. Teos kuvaa kolmekymppisen Momon elÀmÀÀ vuonna 2100 uudessa maailmassa merenpohjassa.


Hölmö rakkaus on ihana rakkausromaani, joka leikittelee perinteisen rakkausromaanin kaavalla. Kirjassa kuvataan upeasti paratiisimaisemia ja seksikohtauksia.


Teokseen on kerÀtty yhdysvaltalaisen Audre Lorden esseitÀ, puheita ja kirjeitÀ 1980-luvulta. Audre Lorde oli musta, lesbo, feministi, sosialisti, Àiti, soturi ja runoilija.


Fantasiaromaanissa seurataan eri-ikÀisiÀ newyorkilaisia pÀÀhenkilöitÀ, kun he yrittÀvÀt pelastaa kaupungin tuholta.


Viides vuodenaika on taitavasti rakennetun fantasiatrilogian ensimmÀinen osa ja sisÀltÀÀ vaivatonta queer-representaatiota.


Teos on kahden kirjailijan luoma moniulotteinen fantasiateos ja kahden vihollisen rakkaustarina.


Lupa on kokoelma herkkiÀ eroottisia novelleja, jotka keskittyvÀt paljon tunteisiin, jÀnnitteisiin ja tuntemuksiin.


Rakkaudesta on kokoelma Jani Toivolan omaelÀmÀkerrallisia tekstejÀ liittyen seksuaalisuuteen, kehoon, rakkauteen ja mustuuteen.




TÀnÀ vuonna me olemme mukana Pridessa myös Fem-r:n jÀrjestÀmÀssÀ BIPOC-blokissa HelsingissÀ ja IDA Radio Helsingin ohjelmassa puhumassa kirjallisuudesta. Tarkemmat infot nÀistÀ löytyy tulevat tapahtumat osiosta.

0 comments

Comments


bottom of page